2018. június 16., szombat

"A bosszú-filmek éve" - A legjobb év végi dráma projektmunkák 9. évfolyamon

A 2017-2018. tanév legjobb projektmunkáinak kiválasztására a 9. évfolyamon, hagyományaimhoz híven, egykori kedves diákunkat, színjátszónkat,  Szalai Istvánt kértem fel. A kisfilmek értékelésének szempontjai is hasonlóak a korábbi évekéhez: dramaturgia és rendezés (érdekes/ eredeti történet, kerek, egész szerkezet, világos, haladó történetmesélés, ill. dialógusok, egység és arányosság, stb.) színészi játék és megjelenítés (kifejező szövegmondás, testbeszéd és hitelesség, stb.), valamint a média (kamera, vágás, digitális utómunka, stb.) minősége. A csoportmunkák mellett idén, rendhagyóan, egy különdíj is megállapításra került.

Valamennyi helyezettnek gratulálunk! Az első helyezettek díjait (belga csokikat) az évzárón adom át. (A videók a film címének sorára kattintva indulnak!)


Szalai István: 
- (Magyarázatok T. T. számára): "Totálisan lehengerelt az egész videó természetessége és őszintesége, illetve ahogy a hölgy páratlan színészi tehetséggel megjeleníti, a zavarban lévő diákot. A lelkem legmélyéig hatolóan azonosulok a filmet keretbe foglaló "azt várják, hogy beszéljek róla, de mit lehet erről mondani" - érzéssel! Én nagyon jól szórakoztam, egy élmény volt. Köszönöm!"
(A bosszú): "Nagyon tetszettek a jelmezek, a helyszínek és a színészi játék, nem utolsó sorban pedig, a kamera kezelése is szenzációsan idézi fel a titokzatos, alvilági életérzést. A maffiózós történetek amúgy is örökzöldek, a dráma csúcspontjaként szolgáló kettős haláljelenet kellően sokkoló volt. A Róma-montázst is nagyon találónak éreztem, kiválóan előrevetítette számomra a film hangulatát."
(Bence, a csodák csodája): "Erre nem tudok érveket felsorolni, mint a többi kettőhöz. Ezt imádtam és kész." 


Részletek a legjobbak projektnaplóiból:

A bosszú,  (9. B)
Szinopszis: A történet egy befolyásos család és egy testvérpár konfliktusáról szól, és Olaszországban játszódik. Az idősebbik testvér, John, nagy összeget nyer pókeren Vitotól. Amint Corleone, a családfő megtudja ezt, Vitot a pénz visszaszerzésére utasítja. Eközben Mike beleszeret Julietbe. Vitoék elkapják Johnt, és a pénzt követelik - 24 órán belül. Váratlan fordulat történik, mely a végkimenetelre is hatással van. A végén tragikus jelenetek követik egymást.

Varga Soma (rendező, színész): "Projektünk 'tök jól' indult. A szerepek kiosztásával viszont voltak gondok, nem tudtuk, hogy hogy legyen, ezért úgy döntöttünk, mindenki szerepet vállal. Sok jó ötletünk volt az elején, de aztán abba maradt a munka. (...) úgy döntöttem, hogy kezembe veszem az irányítást mint rendező, és összeszedem a csapatot. Kiosztottam a szerepeket, majd időpont egyeztetés következett. Interneten keresztül, egy csoportos hívásban kommunikálva, együtt ötleteltünk, törtük a fejünket. Mint rendező, főként a dramaturggal együttműködve megírtuk a szövegkönyvet.
A megbeszélt időpontokban felvettük az összes videó-anyagot. Kamera-stabilizátorra sokkal könnyebben ment a felvétel. Az utolsó pillanatban kezdtük el, közösen, a film összerakását. Ez azonban nem volt gond: senki sem keresett kifogást, bár már időnk se lett volna a kifogásokra ...
A 'forgatás' során nagyon jól éreztem magam, jó volt szerepelni! Emellett a rendezői feladat is 'tökre' tetszett. (...) A csapattal élvezetes volt a munka, mindenki adott több ötleteket!"

Bolvári Patrik (színész, vágó/szerkesztő): "Mike voltam; sok szerepem volt, mivel én voltam az egyik főszereplő. Én csináltam a videó vágását is, amit közös ötletekkel valósítottunk meg. 
A csapat jól együtt dolgozott, mindenki kivette a részét a munkából, de azért, a forgatás alatt volt hülyéskedés is! Szívesen csináltuk ezt a kisfilmet, csak sajnos kevés volt rá az időnk."

Mácsai Frigyes (dramaturg): "... az alapötlet 'alapból' meg volt - már csak ki kellett dolgoznunk. A poén kedvéért, az utolsó pillanatra hagytunk mindent. (...) Somával és Márkkal összeültünk, és egy pár óra alatt összedobtuk és megterveztük az egész történetet az alapötletnek megfelelően. Az ötlet jó volt, csak a megvalósításra nem jutott idő, ezért utólag pár dolgon módosítottunk. 
A forgatás során két helyszínt használtunk. Az azokra való eljutás (részemről) rizikós volt, mert motorral mentünk, bár a  jogosítványom még nem érkezett meg ... 
Az idő szűke és a módosítások ellenére mindenki ellátta a feladatát, és még jól is éreztük magunkat!

Katus Márk (színész): "(...) Amikor kitaláltuk a történetet, akkor a szereposztással adódtak nehézségek. (...) Egy májusi pénteken elindulunk felvenni a jeleneteket. Az első 20-25 percben a első jelenet helyszínének berendezésével töltöttük. Majd felvettük az első pár jelenetet. A forgatáson sokszor elnevettük magunkat, így újra kellett venni egy-egy jelenetet. 2-3 óra alatt készültek el az aznapra tervezett jelenetek. (...)  Én élveztem ezt a projektet és a csapat munka is jó volt."


Bence, a "Csodák csodája",  (9. B)

(Vörös Edina): "A félévi projektmunkához képest egész más csapatot alakítottunk ki Zsófival és Ágival, akik személy szerint, legjobb barátnőim. Elgondolkoztunk, kikkel álljunk össze. (...) Bencére és Szilárdra gondoltunk, akiknek 'annyival jövünk' már a matek és fizika házik miatt ... Beszéltünk velük, és miután beleegyeztek, további két lány is csatlakozni akart volna hozzánk, de úgy már sokan lettünk volna!
A szerepek és a feladatok felosztása nem okozott nagy problémát. Ági rendkívül örült a feladatkörének, az operatőri munkának, de mivel a történethez több színészre is szükség volt, így ő is bevállalt egy szerepet. Hála neki a profi kameráért és a kiemelkedő színészi játékáért (bár szövege sok nem volt)!
Zsófinak nehéz dolga volt velünk! Hiszen ő színészileg is kifogásolhatatlan volt, a szövegkönyv írásában is 'farkas szerepet' vállalt, illetve az utómunka is az ő asztala volt. Lássuk be, ha Zsófi nem lett volna a csapatban - ebből a projektből sem lett volna sok minden ...
Na, de azért a fiúkra is számíthattunk, rendesen! Bence, a történet ihletője, színészi szerepet vállalt és az operatőr szerepét is átvette néha, ha Ági éppen játszott. Azt hiszem, mindannyiunk nevében állíthatom, hogy ő alakította a világon a legjobb "cigány vaskereskedőt". :-)  Ha már a fiúknál tartunk, ne felejtsük el a történet főszereplőjét, Szilárdot sem. Ha valaki azt hitte, hogy Ő csak a tanulás terén kiváló,az nagyon téved! Szilárd mimikája, artikulálása és hanglejtése majdhogynem tökéletes volt. 
A film megalkotásában én színészi szerepet vállaltam, illetve segítettem a forgatókönyv írásában. Mikor közeledett az időpont, Zsófi és én egy jó kis "GH"-megbeszélés és latte macchiato mellett nekiálltunk a szövegkönyvnek. Kb. másfél óra alatt el is készültünk, amit Zsófi még aznap legépelve elküldött a közös csoportba. 

Pünkösd előtti pénteken volt a forgatás első része. Mivel nekem táncos főpróbára kellett mennem fél ötre, sietnünk kellett. A jeleneteket a Kalocsán, az Érsekkertben vettük fel, előtte a végállomáson találkoztunk. A buszról leszállva észrevettük, az akkor, még alig csöpögő esőt, ámde ez nem vette el a kedvünket, elindultunk. Út közben párszor megálltunk az eső miatt, de mikor abbamaradt, tudtunk forgatni. Sajnos, volt, hogy egy jelenet felénél elkezdett esni az eső, ekkor fedezékbe kellett vonulunk. Kicsit talán eláztunk, de a nagyobb feladat az volt, hogy Szilárd és Bence történelemmel kapcsolatos poénjait és megnyilvánulását elhallgattassuk! :-) Így járnak azok, akik 'túl okos emberekkel' forgatnak ... 
A forgatás vége előtt elindultam, hogy elérjem a buszt és igaz, hogy csurom vizesen, de el is értem. A többiek ekkor leforgatták még azokat a jeleneteket is, amikben Ági is részt vett. A hartai és dusnoki pünkösdölés utáni hétfőn, ismét forgatásra került sor. Zsófival délelőtt fáradtam beértünk Kalocsára, és - 'azzal a lendülettel' - le is késtük a buszt. Egy óra bolt és gumicukor keresés után feladtuk, és letelepedtünk a buszmegállóba, hogy várjuk a következő járatot... 
Ahogy Hartára értünk, összeszedtük a kellékeket és fél óra múlva már újra Kalocsán voltunk, ahol Bence és Szilárd várt ránk életmentő felszereléssel felpakolva: gumicukorral és csipsszel. :-)
A pénteki forgatással ellentétben, nem az 'ég szakadt ránk', hanem rekkenő melegben sütkérezhettünk. ... Ezen a napon a fiúk 'politikai és világuralmi' nézeteinek egymásközt való megtárgyalását - meglehetősen hosszúnak értékeltük, így kénytelenek voltunk, Zsófival (késsel a kezünkben (!) megkérni őket, arra, hogy had’ forgassunk!! Ez meg is történt, de nem figyeltünk a kamera-állásra, ami álló lett fektetett helyett, amiből aztán később bajok akadtak. ..

Összességében a munka egy hosszú és fárasztó folyamat volt, (s olykor idő is ellenünk volt), mégis élveztük: jobban összehozta a csapatot, és sokat nevettünk! A csapattagok nagyon együttműködőek és segítőkészek. Számomra ez a projektmunka nagy élmény volt, ugyanúgy mint az előző. Jó élménynek könyvelem el, de valami azt súgja, a jövőben egyikünk sem valószínű, hogy színész lesz :-) - bár: ki tudja?!"


Csajok bosszúja, (9. A)

(Búz Vivien, rendező, kamera): "A múltkorihoz hasonlóan, ismét nagyon élveztem a projektmunkát! Most sokkal több időt fektettünk az elvégzésébe, többet dolgoztam benne/ érte magam is, ahogy a többiek is sokkal jobban beleélték magukat a feladatunkba, ill. a szerepükbe
A szereposztást én végeztem, és szerintem, mindenki élvezte az általa alakított szerepét. A felvételeket én vettem fel, amit szintén nagyon élveztem és szívesen csináltam. 
Egy szombat délelőtt gyűltünk össze Danielláéknál, és délutánig forgattuk le a film felét. Következő hétfőn fejeztük be a forgatást. A hangulat nagyon jó volt, sokat nevettünk, a videók felvétele közben is nehezen bírtuk ki, hogy ne nevessük el magunkat (több-kevesebb sikerrel)! 
A végeredmény számomra nagyon tetszik, sokat dolgoztunk vele, aminek meg is lett az eredménye." 

(Ferencz Luca, színész): "Ahogy kitaláltuk, hogy mi egy csoport leszünk, azonnal elkezdtük tervezni, hogy mit is fogunk csinálni. Kiosztottuk a szerepeket, és, hogy ki mit fog csinálni. Én voltam a második szerető. Mindenki utánanézett a szerepének. Megbeszéltük, hogy összeülünk és megcsináljuk, ami több napba telt. Bence hozott nekünk kávét és reggelit, majd rendeltünk pizzát is. Ahogy kész lettünk, megbeszéltük a vágásokat, és Bence megvágta a filmet." 

(Szűcs Bence, színész, vágó): "Ebben a filmben - ahogy az előző félévben is - én kaptam a férfi főszerepet. :-) Nagyon örültem, mikor megtudtam hogy én alakíthatom a szerepet! Igaz a filmben lévő 'tulajdonságaim' nem igazán illenek rám, de nagyon élveztem egy másik ember bőrébe bújni
A forgatások nagyon jól mentek, sokat nevettünk és a társaságunk is közelebb került egymáshoz. Megtapasztaltam azt is, hogy milyen fárasztó a filmes munka - amikor egy fél perces jelenetet 1 óráig vettünk fel ... 
Szokásomhoz híven, mindkét forgatási napra én vittem a kávét a lányoknak. :-) Ebédre közösen pizzát rendeltünk. 
A vágás feladata is nekem jutott. Előtte semmi tapasztalatom nem volt ezen a téren, de szerintem, ezt a feladatot is megfelelően elláttam. 
Összességében nagyon jó volt 'minden', és már izgatottan várom a következő projektmunkát!" 

(Boromisza Gréta, színész): "Én a filmben a feleség szerepét kaptam - a nagy szerep alakítását nagyon élveztem! Néhol a szövegtanulás nehézkesen ment, de a végén, a sok közül, a legtökéletesebb jelenetet 'vágtuk bele' a filmbe. A forgatás nagyon jó hangulatban telt, nagyon sokat nevettünk és nagyon jól éreztük magunkat.  A munkából mindenki kivette a részét és mindenki jól alakította a neki szánt szerepet." 

(Musza Daniella, színész): "Ugyanúgy, ahogy az előző projektnél, ennél is nálunk forgattunk. Én voltam Mark egyik szeretője. Nagyon élveztem a szereplést és a forgatást is. Jó volt más "bőrébe belebújni". Nagyon sokat nevettünk és jól szórakoztunk. Szokás szerint rendeltünk pizzát ebédre ... Minden erőnket és energiánkat beleadtuk a forgatásba, ami szerintem a végeredményen látszik is!
Az, hogy megint közösen dolgozhattam a többiekkel számomra egy nagyon jó élmény!" 

(Szilasi Flóra, színész): "Az év végi projektmunkát nagyon élveztem. Sokkal több energiát fektettünk bele, mint az első félévibe. S(...) Én a pincérnőt játszottam, és mivel neki nincs túl sok szerepe a filmben, a háttér munkában is segítettem (zene, néhány jelenet felvétele). 
Ennek a projektnek a segítségével megtudtam, hogy milyen nehéz is egy filmet elkészíteni. Idegtépő volt már, hogy egy alig 1 perces jelenetet közel 1 óráig veszünk fel - mert nem bírjuk ki nevetés nélkül! :-)
Összességében nagyon élveztem a közös munkát. és nekem nagyon tetszik. amit alkottunk! A "macskások" csapata is még jobban össze kovácsolódott a munka közben!"

(Miks Lea, színész): "Ebben a projektben én játszottam Mark, egyik szeretőjének. (...) Próbálta mindenki a legtöbbet kihozni magából, ami a filmen, szerintem, látszik is! Nagyon élveztem a “Macskások”-kal együtt dolgozni, ezen a délutánon sok- sok élményt és tapasztalatot szerztünk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése