2018. május 6., vasárnap

Pályázat - Petőfi, a Költészet és a Szerelem szerepében: Korsós Nóri, Madarász Maja és Szabó Fanni!

Idén, immár ötödik alakalommal rendezik meg - a kultúra és a hagyományok kedvelőinek - Kiskőrösön, a Petőfi Kulturális Fesztivált. Az esemény egybeesik a város újratelepítésének háromszázadik évfordulójával, amelyet nagyszabású emlékév keretében ünnepelnek. 

A város ”Verselj Petőfit!" elnevezésű promóciós játékában a pályázóknak egy Petőfi-verset lehetett úgy bemutatni, ahogy a "kedvük tartja": elszavalva, megzenésítve, rappelve, stb. A videón benyújtott anyagok értékes ajándékokért küzdenek.

Nóri, Maja és Fanni (12. B) munkáját, május 20-án, az Országos Rétes- és Gasztronómiai Fesztivál Kiskőrös keretében a 2. helyen ismerte el a Kautzky Armand színművész által vezetett zsűri. 

(Vörös István, a koronarádió.hu-n olvasható tudósítása, riportja az eseményről itt hallgatható meg. Maga a pályamű pedig az alábbi videóra kattintva indul - A Szerk.)
Korsós Nóri a pályázatról: "Az interneten értesültem a "Verselj Petőfit" elnevezésű pályázatról, melyben Petőfi-szavalattal is lehetett indulni. Azonnal szóltam Madarász Majának, hogy nekünk neveznünk kell - aki ebbe, rögtön bele is egyezett. A mű kiválasztásában Torgyik Tamás tanár úr segítségét kértük, aki a Pacsirta szót hallok megint (1) című verset ajánlotta feldolgozásra. Maja kreativitására bíztuk a forgatókönyvet, a rendezést és a film vágását. Remek, részletes munkát végzett.


Magam, nagyon élveztem, hogy Petőfi bőrébe bújhatok, és olyan ruhákat ölthettem magamra, amilyeneket a XIX. században viseltek. A bevezető, izgalmas jeleneteket Bátyán vettük fel egy elhagyatott, romos háznál. Egy jelenetet többször is felvettünk, és Maja a legjobban sikerült videókból válogatta ki végül a végleges verziót. A meszesi Duna-parton készült a többi részlet, ahol még a szúnyogok sem tudtak eltántorítani bennünket célunktól. 
A gyönyörű környezetben fantasztikus élmény volt "színészkedni". A szerelem istennője szerepben pedig Szabó Fanni Dorottya nagyszerűen alakított! A forgatás nagyon jó, vicces hangulatban zajlott!"


Jegyzetek:
(1) Pacsírtaszót hallok megint... (1849.): "A kései versekben fölerősödik a költő és a költészet szerepének újragondolása, s egyúttal a fájdalmasan rezignált hangvétel azért, mert a harc bármely dicső is, elnémítja a múzsát. Költészetfelfogása a legősibb orfikus költészettel mutat rokonságot, mely szerint a líra teremtőerő, az elmúlással is perlekedő hatalom." Forrás: www.literatura.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése