2018. március 13., kedd

"Történelmet írt" tánccsoportunk, a Clap and Dance!


Örömmel és megilletődve adom hírül, hogy a Dr. Deákné Tóth Veronika tanárnő által vezetett színjátszókörünk, a XXII. SCHERZO-n, az Amatőr Musical Színpadok Országos Fesztiválján, a (szórakoztató) táncjáték kategóriában, az első helyezést nyerte el, s a csoportot, munkájáért, a szakmai zsűri  ezüst minősítésben részesítette! 
Külön öröm számunkra az, hogy a legjobb táncos különdíját a bírálók a mi Eleki Grétánknak adták! 

Valamennyiőtöknek szívből gratulálok - a sok munka, áldozat íme, meghozta gyümölcsét! 
Eredményetek azért különösen szép, hisz a mezőnyben tánciskolák növendékeivel kellett felvennetek a versenyt, s gimnáziumunknak, a táncművészetnek ebben az ágában, nem voltak hagyományai! - Ti: megteremtettétek azt!A verseny 2018. április 28-tól 30-ig Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ szervezésében került megrendezésre. Csoportunk, a Clap and Dance a Moulin Rouge c. musical-film alapján készült táncképekkel (táncjátékkal) nevezett. Az előadást az intézeti napokon és Hartán is láthatták-hallhatták az érdeklődök a "Kék asszony" c. versszínházi műsorunkkal együtt. 


Képeinken (kék szettben), Roxane szerepében "a legjobb táncos"  különdíjas: Eleki Gréta


1996 óta rendezik meg a békési megyeszékhelyen az Amatőr Musical Színpadok Országos Fesztiválját, a SCHERZO-t. Az idei, a 22. alkalom volt, amikor a zenés műfajjal (ének, tánc) foglalkozó fiatalok összemérhették tudásukat a zsűri előtt.

A verseny zsűrijébe elismert szakembereket hívtak, akik megfelelően képviselték a táncos-színházi szempontokat. A verseny zsűrije: Nagy Anikó, Jászai Mari- díjas színésznő, énekesnő. Kovács Gábor Dénes rendező, színház- és drámaelmélet tanár. Bakó Gábor táncművész. Mellettük két fős diákzsűri is részt vett az értékelésben. 


A csoportról: "Iskolánkban évtizedek óta működik művészeti szakkör, fellépéseink, évente rendszeresen, intézeti napjaink sikeres záróeseményei. A számtalan prózai darab színrevitele után tavaly úgy döntöttünk, hogy más műfaj felé fordulunk. Úgy gondoltuk, hogy egy-egy történet megjeleníthető a tánc, a mozgás eszköztárával is. 
Szerencsére, iskolánkba sok táncos előképzettséggel és gyakorlattal rendelkező diák jár, belőlük szerveződött a Clap and Dance csoport. Mindannyian örömmel és lelkesen jártak a próbákra, s igazi, összetartó közösséggé váltak a közös munka során. A sokféle táncstílus elsajátítása valódi kihívást jelentett számunkra, és komoly tanulási folyamat volt."  (Dr. Deákné Tóth Veronika)


Az előadásról:
„Szerelem az éjszakában” - A Kalocsai Szent István Gimnázium színjátszó körének táncjátéka a Moulin Rouge c. musical-film zenéire. 
Párizs leghíresebb lokáljának, a Moulin Rouge-nak szépséges táncosnőjét, Satine-t ragyogó gyémántként emlegetik a férfiak. Egy dúsgazdag Herceg meg akarja vásárolni a lány szerelmét, ám a sors áthúzza számításait. Egy különös fiú, Christian ugyanis igaz érzelmekkel fordul a lány felé. A szerelem fénye ragyogja be az éjszakát, és Satine már egy tiszta életről álmodik. Ám féltékeny kolléganője, Roxane csábítása és a Herceg pénzének hatalma összetöri az ábrándokat. Végül az is kiderül, hogy a hősnő halálos beteg. A show-nak azonban folytatódnia kell, így a Vörös Malom „ragyogó gyémántja” eltáncolja utolsó táncát, és meghal. Christiannak csak a vele töltött szép emlékek maradnak, és a szerelem fénye kialszik. 
Iskolánk táncosai ennek a történetnek a képeit idézik fel a tehetséges, fiatal koreográfus táncművész, Réz Adrienn alkotó fantáziája révén. " (Dr. Deákné Tóth Veronika)
Szereplők: Satine: Tamás Vivien, Roxane: Eleki Gréta, Christian: Szentesi Dániel, Herceg: Jakab Benjámin Szilveszter. 
A tánckar: Argat Luca, Baczúr Annamária, Csikós Réka, Deák Brigitta, Dobler Kitti, Dobler Lili, Fekete Marcell, Gulyás Veronika, Horváth Bence, Katona Petra, Kákonyi Otília, Nagy Kata, Matos Lizett, Mádi Melitta, Mészáros-Hegedűs Anna, Molnár Anna, Papp Csenge, Póli Matilda, Schramm Eszter, Szűcs Melani. 
Hang- és fénytechnika: Flórián Zsolt, Farkas Alex. 
Alkotók: koreográfus: Réz Adrienn, Dr. Deákné Tóth Veronika, a rendező munkatársa: Torgyik Tamás, rendező: Dr. Deákné Tóth Veronika.

Szeretettel ajánljuk Olvasóink figyelmébe azt az előzsűrizésre készített videót, bemutatkozó kisfilmet, mely Flórián Zsolt (10. C) és Magony Martin Gellért munkáját dicséri.
(Az előadásról készült filmet itt tekinthetik meg, s a döntő felvételét is hamarosan közöljük - A Szerk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése