2018. január 31., szerda

Mindfulness

        Mindfulness jelentése: a pszichológiai szakirodalomban az elmúlt években a tudatos jelenlét kifejezés vált elfogadottá. Buddhista szövegekben az éber figyelem, éber tudatosság és tudatosság fordítások gyakoriak. Általános szóhasználatban, az angol nyelvben a „mindfulness” fogalom egyre inkább a meditáció és a tudatosság (awareness) gyakorlásából fakadó minőségek és erények gyűjtőfogalmává vált.
      Dr. Jon Kabat-Zinn, az MBSR módszer kidolgozója szerint a tudatos jelenlét olyan tudatosság, mely úgy jön létre, hogy a figyelmünket szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanatra irányítjuk.
      Az éber tudatot nyitottság, érdeklődés, elfogadás és együttérzés jellemzi. Úgy látjuk, érzékeljük a dolgokat, ahogy azok a jelen pillanatban vannak, ítélkezés nélkül. Ez a fajta figyelem nagyobb fokú éberséget, tisztább látásmódot és tudatosságot eredményez.
Mindannyian képesek vagyunk az éber figyelem gyakorlására. Csak annyit kell tennünk, hogy teljes figyelmünket szándékosan a jelen pillanatnak szenteljük. Az éber figyelem gyakorlatilag nem más, mint életünk pillanatainak mélyebb és tudatosabb megélése. Forrás: http://www.stresszcsokkentes.hu

"A nyugtalanságot, a szorongást, a feszültséget és az aggódást - valamennyi a félelem különböző formája - a túl sok jövő és a nem elegendő jelen okozza. A bűntudatot, a megbánást, a neheztelést, a sérelmeket, a szomorúságot, a keserűséget és a nem megbocsátásnak valamennyi formáját a túl sok múlt és a nem elegendő jelen okozza." (Eckhart Tolle) 

„Az, hogy valamilyen kívánatosabb helyre érkezünk valamikor a jövőben csupáncsak egy illúzió. Ez van.” (Jon Kabat-Zinn: Coming To Our Senses Healing ourselves and the World Through Mindfulness) 

„Ha ... egy pillanatra átváltasz tiszta tudatosságra, akárcsak a legkisebb pillanatra, akkor abban a pillanatban megváltozik (az érzéshez - A szerk.) fűződő viszonyod. Lehetetlen, hogy ne változzon, mivel pusztán a gesztus - hogy a tudat terében van tartva, még ha csak egy vagy két pillanatig is - nagyobb dimenziót ad neki. És a tapasztaláshoz fűződő viszonyodban bekövetkezett változás nagyobb fokú szabadságot ad neked a hozzáállásod és a cselekedeteid terén az adott szituációban, bármi legyen is az. Még akkor is, ha nem tudod, hogy mit tegyél.” (Jon Kabat-Zinn: Coming To Our Senses Healing ourselves and the World Through Mindfulness) 

„A tudat megértésének alapvető módszere az önmagunkkal történő megbarátkozás folyamata.” 
(Chögyam Trungpa)

Hamlet éppen Rosenkratz-cal vitatkozik, arról, hogy Dánia egy börtön, mire Rosenkratz felel, hogy 
„mi nem úgy gondolkozunk”, és erre Hamlet így válaszol… „…nincs a világon se jó se rossz, gondolkozás teszi azzá…” (W: Shakespeare: Hamlet, dán királyfi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése