2017. november 17., péntek

Iskolai szavalókórus Arany János-emlékhetünkönNovember utolsó előtti hetében, iskolánk humán munkaközösségének szervezésében, az Arany János-emlékhéten, napról napra számos rendezvénnyel tisztelegtünk a 200 éve született költőóriás életműve előtt. A szépkiejtési és helyesírási versenyünknek épp úgy Ő volt a témája, ahogy a rajz- és – a blogunk által meghirdetett – "Digitális Arany" nevű irodalmi pályázatunkat is irodalmunk emblematikus alakja, ill. művei ihlették. 
Posztomban egy rövid méltatás mellett a csütörtöki iskolai szavalókórus első próbájának felvételét is közlöm. Tartalmas szórakozás, jó kaland volt a programunk, az együttes szavalás is!
"Arany János magyar költő, tanár, újságíró, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára. A magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja. A legnagyobb magyar balladaköltő.

Nagyszalonta, 1817. március 2.
Budapest, 1882. október 22.
A költőfejedelem emblematikus alakja volt korának, de igazán ismertté az 1846-ban írt elbeszélő költeménye, a Toldi tette, amely a Kisfaludy Társaság irodalmi pályázatára készült. A pályázatot megnyerve egyszerre ünnepelt költő lett. Felnőtt korára olyan műveltségre tett szert, hogy a világirodalom remekeiből (latin, görög, német, angol és francia nyelvből) számottevő fordítói munkát is végzett. Ezek közül kiemelkednek Shakespeare-fordításai.
Ő a magyar nyelv egyik legnagyobb ismerője, aki gazdag szókinccsel rendelkezett. Műveiben 60 ezer körüli egyedi szót használt, ezzel messze fölülmúlta költőtársait. Petőfi Sándor kortársa és barátja is volt.
Korai időszakának legismertebb versei a Rab gólya és a Nemzetőr dal, majd későbbi lírája a Nagykőrösön töltött évekhez köthető, ahol a református főgimnáziumban magyart és latint tanított. Legjelentősebb verseiből néhány: a Toldi-trilógia, Buda halála, Letészem a lantot, V. László, Szondi két apródja, Családi kör – majd a késői korszakának balladái, az „Őszikék”
Életéről, munkásságáról ITT olvashatnak az érdeklődők."(Forrás: www.montazsmagazin.hu)


Jegyzetek
(1) Az Országgyűlés a 2017-es évet Arany-emlékévvé nyilvánította. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése