2017. október 26., csütörtök

"A digitális Arany" – Irodalmi pályázataink az emlékévben

A grafika forrása: www.facebook.com
A Kalocsai Szent István Gimnázium az Arany János Emlékhét (november 20-24.) alkalmából pályázatot hirdet digitális irodalmi átdolgozások készítésére. 
Pályázni lehet bármely Arany-balladához (-románchoz) kapcsolódó alkotással, bármely számítógépes animációs műfajban (példákat lásd alább).
A pályadíjak 2000, 3000 és 5000 Ft értékű könyvutalványok, melyeket a Kalocsai Szent István Gimnázium Tanulóifjúságáért Alapítvány ajánlott fel.
A pályázat beküldési határideje: 2017. november 17. (péntek) 12 óra. (farkasne.bekes.rita@gmail.com)
Informatikai ügyekben, Perity  Dóra tanárnőhöz, az irodalmiakban pedig Torgyik Tamás tanár úrhoz fordulhattok segítségért.


Előszó helyett

   Napjainkban egyre több magyar író használja a közösségi oldalakat az irodalom népszerűsítésére, egy szélesebb olvasótábor eléréséhez, de mind közül, talán a legjelentősebb és legnépszerűbb Lackfi JánosKortárs költőnk nagy jelentőséget tulajdonít a netes közösségi felületnek, a digitális média új formáinak, stb. 
   A digitális kommunikáció és irodalom összefüggéseiről egy interjúban így vall: „A Facebookon zajlik az élet, ott az emberek szabadjára engedik a gondolataikat, nyitottabbak. A közösségi média egy olyan felületté nőtte ki magát, ahol könnyebben el lehet jutni bárkihez, az irodalom pedig pontosan erről szól, hogy megszólítsa az embereket.
   AZ IRODALOMNAK ÉS A KOMMUNIKÁCIÓNAK EGY NAGYON ELEVEN, PEZSGŐ FORMÁJA EZ AZ INTERNETES KOMMUNIKÁCIÓ.”
  Úgy véli, a magyar irodalom oktatásának egy általános problémája, hogy hiányzik belőle a dialógus, és azt tapasztalja, hogy a szerzők az irodalmi estek során is ritkán kapnak visszajelzést a közönségtől, a résztvevők visszafogottan szólalnak fel a kérdéseknél, mert kínosnak érzik a nyilvánosságot.
     EZT A BEDUGULT MŰFAJT ÉRDEMES KINYITNI EGY KÖZÖSSÉGI PLATFORMON, AHOL AZ EMBEREK FELSZABADULTAN REAGÁLHATNAK.” Forrás: www.bcmagazin.hu
KÉPREGÉNY (1) RAJZOLÁSA, ANIMÁLÁSA
Csordás Dániel: A walesi
bárdok
(részlet)    (...)  egy műfajokon átívelő izgalmas kísérlet... Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Arany János, Ady Endre. Költőóriások, akiket összeköti betegségük is: mindegyikük tüdőgyulladásban halt meg.
   A projektet a Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából írták ki anno a következő meggondolások alapján: "Tegyük fel hogy ők öten napjainkban élnének. Másképp alakulna a sorsuk? Bizonyára. Nagy valószínűséggel nem kellene meghalniuk tüdőgyulladásban, hiszen a leggyakoribb, bakteriális tüdőgyulladás típus ma már védőoltással megelőzhető, és a betegség minden változata sokkal hatékonyabban kezelhető. Egyszóval életben maradnának…
    Ha pedig életben maradnának, nyilván kísérleteznének, új utakat keresnének, hiszen a saját korukban is ezt tették. Valószínűleg nem állna tőlük távol a különböző művészeti ágak ötvözése sem, és szívesen megnéznék például, hogyan kelnek új életre verseik, különböző képzőművészeti ágak legnagyobb kortárs mestereinek keze alatt."
   A szervezők hát felkértek 5 neves magyar képregényrajzolót és illusztrátort – szinte teljesen szabad kezet adva nekik -, hogy fordítsák le a képregény nyelvére az 5 költőóriás egy-egy ikonikus versét. Szemléltetésként, mintaként Csordás Dánielnek Arany János: A walesi bárdok c. alkotásából készített munkájából közlök részletet.
      Az általatok rajzolt, animált képregény 16-20 képkockából álljon.
GIF KÉSZÍTÉSE


Feladatod egy mű jellemző karakterének, helyzetének gifjét elkészíteni. Felhasználható grafikák, például a Zichy-illusztrációk.

FOLYAMATÁBRA KÉSZÍTÉSE

 ("Egy folyamat szabályozására használj folyamatábrát!")


 "Ezzel a Petőfi-vers alapján készült egykori folyamatábrával arra szeretnénk felhívni a vállalkozások figyelmét, hogy egy folyamat modellezése átláthatóbbá és prognosztizálhatóvá teszi a szolgáltatás vagy egy termék előállítás eredményességét." – Magyarázza Az ISO- minőségbiztosítással foglalkozó isoszakerto.hu az Arany Lacinak, Arany János hároméves kisfiához írt költeményből készült folyamatábra közlését.

     A kb. 30 éve a Képírás nevű ifjúsági lapban megjelent cikk nyomán - megjelent szellemes ábra azt bizonyítja, hogy nem lehetett könnyű dolga a költőnek a kisfiúval.
(Rögtön a fenti kérdés után már két útja lehet a folyamatnak: vagy hallja vagy nem hallja a kisfiú a költő szavát. Ha hallja, akkor mehetnek tovább („Ülj meg itt az ölemben!), de ha nem hallja, akkor vagy ő szólította halkan Lacikát, vagy a gyerek süket. Az első esetben növelni kell a hangerőt, és így visszajut a szituáció az elejére, a második esetben orvosi segítségre van szükség.
Na most, ha beül Laci a költő ölébe, akkor moccan vagy sem? Mert ha igen…. stb. És akkor még nem is beszéltünk a később a versben feltűnő ürgéről, aki vagy kimászik az üregéből a víz hatására, vagy sem."
    A honlap mindenesetre nagybetűkkel közli a világgal: „EGY FOLYAMAT SZABÁLYOZÁSÁRA HASZNÁLJ FOLYAMATÁBRÁT!” És mi más egy versben megírt sztori, mint folyamat?" Forrás: www. hvg.hu
        Feladatod egy mű folyamatábrájának elkészítése.MÉM KÉSZÍTÉSE


   Szerencsére, az internetes mémek világában már kultusza van az irodalmiaknak is, ahogy a www.facebook.com oldala is bizonyítja.     Lackfi János a műfaj – talán legjobb és legnépszerűbb – művelője szerint a forma célja az irodalom megkedveltetése, megszerettetése az emberekkel. "Olvasni nem kötelező, de buli!" - vallja Lackfi, aki átértelmezett klasszikus idézetekből készült ún. #lackfimem-eket (is) "gyárt" (a #lackfimem hashtag még számos Lackfi-mémet találtok.
      A faladatban öt mémet kell készítened! ÁTDOLGOZÁS, ÁTFOGALMAZÁS

   Az átirat, parafrázis (gör. lat.) jelentése 'hozzámondás, kifejtés, körülírás'. „Szilágyi Örzsébet E-mailjét megírta, Emoti-Konokkal Azt is telesírta.” – így kezdődik Lackfi János A fekete router című verse, amelyet a megjelenését követő három hétben többszázezren olvastak és majdnem tízezer lájkot kapott a facebook követőktől. Az Arany-balladából született vers utóéletéről, Lackfi János a következőket mondta egy interjúban:
   "- Ez ugye egy Arany János ballada átirata?
Igen, Arany János a Mátyás anyja című balladája az alapszöveg, melyben az anya levelet ír távol élő fiának, de nincs ötlete, hogyan küldje el, hisz mail még sehol, se okostelefon. Megpróbáltam elképzelni hasonló helyzetet manapság, és rögtön érdekes párhuzamok és eltérések adódnak. A klasszikus Szilágyi Örzsébet fia Prágában nevelkedett, a mai anyukáé Londonban csapos. Adott a távolság, az idegenség érzete. A holló váratlanul lopja el a levelet Aranynál, ám végül kiderül, hogy a legjobb postás. A mágikus fekete router szintén gonosznak látszik egy technikához nem értő szemében, mégis a családi kommunikáció megmentője. És rákattantak az emberek a versre, pedig nincs benne se pornó, se bűntény, se politika… Csak felvillan egy helyzet, amire ráismerhetünk.
- Tudták, hogy egy Arany ballada „utóéletét” olvassák?
- Nyilván rémlett a dolog, a többit meg érezték a zsigereikben. Hiszen a versforma a felező tizenkettes felszabdalt, lihegés-szerűen tördelt változata, két háromszótagos és egy hatos sorral. Alapjában ugyanaz, mint a Toldi vagy a János vitéz ritmusa, és ez azért eléggé belénk ivódott. A vers énekelhető például a Szomorú vasárnap világhíres dallamára, melynek, mint tudjuk, magyar a szerzője. Az ő hardverébe is be lehetett maródva a tizenkettes."
   A faladatban egy átiratot kell készítened!


KÖZÖSSÉGI MÉDIA-PROFIL, CHAT   2013 -ban, "Vajda Éva, a budapesti Madách gimnázium tanára rávette a tanítványait, hogy alkossák meg magyar hírességek Facebook-profiljait, és láss csudát, a gyerekek kötélnek álltak: elkészült Arany JánosKölcsey FerencPetőfi SándorPrielle KornéliaSzendrey Júlia, és Vörösmarty Mihály oldala.
Az eredmény, hogy is mondjuk, olyan diákos, lássuk például Petőfi News Feedjében ez a humoros beszélgetést: (...) 
   Satöbbi satöbbi, de nyilván nem ez a lényeg, hanem hogy a diákokhoz valahogy közelebb hozza ezeket az alakokat, akik több mint száz éve halottak ugyan, mégis le kell belőlük érettségizni. Vajda Éva a Tanárblogon: 11. évfolyamon négy-öt fős csoportokban dolgoztunk, XIX. századi költők Facebook-profilját készítettük el. A csoportok a költők neveit kihúzták, és hat órában, egy hét alatt hozták létre a profilokat (...) A feladat meghatározásában az szerepelt, hogy a profilok alkalmazkodjanak a költők személyiségéhez, és feltétlenül tartalmazzanak széleskörű irodalmi-közéleti i ismereteket. (...) A diákok bevallása szerint nagyon sokat tanultak az egy hét alatt, rengeteg szakirodalmat olvastak el, hogy hiteles legyen az adott profil." Forrás: www.444.hu
"Arany János és Petőfi Sándor híres levelezésére húzták fel a Microsoft Office 365 magyarországi kampányát. Petőfi 1847 februárjában, a Toldi pályadíjának kihirdetése után írt Aranynak, a két költő között ezután pedig aktív, nagyon lelkes levelezés indult el, ami aztán egészen Petőfi haláláig tartott. 


Ezt a korábban már könyvben is megjelent levelezést dolgozta fel a Microsoft Magyarország az Összeköltők oldalon. A két férfi levelezése azért is vált ennyire híressé, mert a szövegek naplószerűen is működnek, és elég alaposan mutatják be Magyarország történetét a szabadságharc hajnalán. Az interaktív oldalon az officeos eszköztárakon lehet végignézni, hogyan bontakozott ki mindaz, amiről Illyés Gyula azt mondta, hogy a magyar irodalom legszebb férfibarátsága." Forrás: www.444.hu

A faladatban Arany László profilját kell készítened! Arany László (1844 – 1898) magyar költő és népmesegyűjtő. Arany János gyermeke.   "Hogy passzol A walesi bárdok a Kutyaszorítóban és a Simpson család egy-egy jelenete alá? Vagy a Hobbithoz A tölgyek alatt? Idén a 200 éve született Arany János munkássághoz, költészetéhez kapcsolódó pályamunkákat vártak a szervezők a Könyvhódító pályázaton: maximum négypercnyi Rambo-vers videót kellett beküldeni a költő bármely lírai műve nyomán. (...)
   Boldizsár Péter 2014-ben készítette el azt a videóját, amiben Sylvester Stallone (és magyarhangja: Gáti Oszkár) Rambóként szavalja Nagy László "Ki viszi át a szerelmet" című versét. Azóta ez az alkotás önálló műfajjá nőtte ki magát, és ezért nevezik a híres filmjelenetekbe oltott random szavalást "Rambo-versnek". Forrás: www.vaskarika.hu
   A faladatban egy filmet kell készítened!


Jó munkát, szórakozást kívánok! :-)

Jegyzetek
(1) "Képregény. Kép és szöveg szerves egysége, képzőművészet és irodalom izgalmas találkozása, a 9. művészet. A film tisztán képi műfaj, ha filmet nézünk, passzív befogadók vagyunk. Az irodalom a másik véglet: a szöveg befogadása aktív alkotófolyamat: tág terünk van az értelmezésre, a sorokat olvasva saját filmünket vetíthetjük a fejünkben. A képregényt tekinthetjük az arany középútnak is: a szöveg nem akar mindent egymaga elmesélni, a képekkel együtt kerekedik ki a történet. A képek sem tartanak igényt arra, hogy kizárólagos és konyhakész tartalmakat szállítsanak, ugyanakkor vizuális kapaszkodót adnak belső filmünk vetítéséhez.
Ezért lehet, hogy sok irodalmi mű képregény adaptációja kerekebb, hitelesebb, sikeresebb, mint a filmes feldolgozások. Gondoljunk csak a Korcsmáros Pál féle Rejtő képregényekre.
A képregény és a prózai műfajok tehát jóban vannak. Arról azonban, hogy a verssel ugyanilyen harmonikus-e a képregény kapcsolata, csak elképzeléseink voltak. A bizonyítékot nekünk kellett megtalálni. Úgy gondoljuk, sikerült…" Forrás: www.eletbenmaradnanak.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése