2017. szeptember 13., szerda

Hogy beinduljon az „őrület” ... – Vőfélyünk: Dusnoki Csaba

Illusztráció: közös fotó egy ifjú párral
Dusnoki Csaba a tanulás és egyéb teendők mellett egy nem hétköznapi foglalkozást, „hivatást” is gyakorol: lakodalmakban vőfélykedik (1) . Idén érettségizett diákunk ugyan a gimis évek alatt is számtalanszor bizonyította,  hogy nagyobb közönség előtt is  könnyedén bánik a szavakkal, és fellépésével képes a figyelmet lekötni. – De vajon, mi viszi rá az ízig - vérig mai fiatalembert, hogy ezt, a hagyományos népi kultúrához köthető foglalatosságot is gyakorolja? S milyen tapasztalatokat gyűjtött az általa levezényelt több, mint 40 lagziban?
Csaba szeptembertől a gödöllői Szent István Egyetem agrármérnök hallgatója – családi hagyományait ezáltal is folytatva. 


- Mi a szerepe az életedben a vőfélykedésnek?

- Hobbinak semmiféleképp nem nevezhető, mivel annál jóval több figyelmet, elfoglaltságot és komolyságot igényel, jelent. Inkább „szakmának” tekintem.

- Hogyan „vetemedik” arra a mai világban egy fiatal, hogy erre vállalkozzon, és lakodalmakat vezényeljen le?
- Általában – nem tudom (mosolyog), mivel az én esetemben családi tradíciónak mondható ez a foglalatosság: nagypapám kezdte, akit édesapám követett, most pedig én jövök a sorban… Édesapám munkáját segítve mutatkoztam be 10 évesen versek, köszöntők szavalásával. Több éve már saját magam tervezem, készítem a műsorom, illetve – tapasztalataim révén – önállóan/ magam segítem a felkészülésben, szervezésben a házasság előtt álló párokat. 

- Nem vagy ehhez túl fiatal?!
- Természetesen, jogos a kétkedés! Azzal nyugtatom meg a bizonytalankodókat, hogy bemutatom a korábbi munkáimat, melyek rendszerint minden kételyt eloszlatnak. Ez az oka annak, hogy minden lakodalmam alkalmával, „eggyel előrébb” is kell látnom: az aktuális munkámat a legnagyobb precizitással kell végeznem, csak akkor lesz meg a következő is!

- Mi mindenre kell odafigyelned egy lakodalom során(2)
- Amilyen összetett, bonyolult a rendezvényszervezés kérdése – akár egy szóban is meg tudom válaszolni: mindenre! Valóban akkor lesz a legjobb egy esküvő, az esti mulatság, ha minden apró részlet a helyére kerül, amit a folyamatosan, a legnagyobb figyelemmel kísérek. Leegyszerűsítve vővélyként a szerepünk az, hogy a „nagy nap” eseményeit a levezessük. Ugyanakkor nem nekünk kell a középpontban lenni! 
Könnyen át lehet esni a ló túlsó oldalára, amikor a jó hangulat megteremtése helyett saját szereplésvágyunkat érvényesül ... Ezen a ponton válik el sok esetben – a már említett – „következő munkánk” sorsa!

- A 21. században teljes mértékben megváltozott a közösségi értékrend, hagyomány, más ma az esküvő, a lakodalom formája is. Mennyiben befolyásolja ez a tevékenységed?
- Sajnos, meghatározóak ezek az szokásbeli változások! Nem is olyan régen (vagyis nem 100 éve), mindenki, akár az egész falu is azon dolgozott, hogy az új pár élete legszebb napját élje meg esküvője alkalmával: minden, a szervezéssel járó stresszt, izgalmat, nyűgöt levettek a vállukról. Vagyis röviden: megszervezték nekik a lagzit. 
Napjainkra a vendég és az ifjú pár közti viszony alapvetően megváltozott, ugyanis a házasulandó pár dolgozik, fáradozik a szervezéssel, hogy vendégeik a lehető legjobb vendéglátásban, mulatságban részesüljenek. Szerintem, ez egy alapvető hiba a mai esküvőkkel kapcsolatban. Az sem tetszik, hogy a zenekar helyét átveszi a dj, s a vőfélyt ceremóniamesternek vagy moderátornak (3) nevezik (ami egy leegyszerűsödött, a hagyományt elvető feladatkört jelent. – A Szerk.), és, hogy e jeles alkalomra – a minimum egész napos ünneplés helyett – néhol már csupán egy vacsorát tartanak. Persze, ízlések és pofonok …

- Mennyi időt vesz igénybe az előkészület? 
- Az idő mindig nagyon markáns kérdés, ez nem egy házibuli, melyre elegendő 1-2 hetet fordítani! Nagy átlagban egy esküvő szervezési munkálatai egy- másfél évvel korábban kezdődnek meg. Egy - egy esküvő előtt esetemben nagyjából 2-3 találkozó szokott lenni köztünk, hogy pontosítsunk, megbeszéljük a részleteket.
A rengeteg feladatra ugyanis képtelenség rövidebb idő alatt elegendő figyelmet fordítani. Főleg tapasztalat nélkül! A lakodalom ugyanis egy olyan életesemény, melyről a főszereplőknek általában nincs előzetes tapasztalata - ill. ha van, az, ugye nem túl szerencsés eset… (mosolyog) Az ifjú párnak ezért hasznos segítője a vőfély, aki rutinos, akár minden második héten megfordul egy lakodalomban, gyűjtve a pozitív és negatív tapasztalatokat is.

- Mitől lesz jó egy lagzi?
- Rengeteg mindenen, illetve a siker sohasem egy emberen múlik, hisz egy ilyen rendezvény mögött egy egész csapat áll: szakács, pincér, pultos, zenész, vőfély, fotós, videós és így tovább. Ha megvan köztük az összhang, egymás keze alá tudnak dolgozni, biztos a siker! Rossz lakodalom nincs (nem szabad, hogy legyen), csak jó és még jobb. (mosolyog)
Persze, ahogy minden ember más, különbözőek az elvárásaik is a lakodalomtól: van, aki nem szereti a folyamatos „lakodalmas”, mulatós zenét, de van, aki pont nótázni szeretne, és mások meg csak szépen csendben beszélgetnének. Emiatt nehéz a feladat, a lehető legtöbb vendégnek kell eleget tennünk, megteremtenünk a jókedvét. Persze, sosem lehet mindenkinek a kedvére tenni, egy 4-500 fős lakodalomban túl sokfajta elképzelés van a vendégek fejében!


- Van-e különbség a műsoraidban?
- Sokan mondják: „Így ám könnyű pénzt keresni! Egyszer megtanulod a szövegeket, utána csak elmondod.” Valóban, mehetne ez ilyen egyszerűen is, de hosszú távon nem működne! Te hívnál olyan vőfélyt, aki agyoncsépelt, ezerszer hallott szövegeket szavalna, rigmusokat (4) kántálna? - Mert én biztosan nem! Minden alkalommal más lebonyolítás szükséges, az újonnan kialakuló igények, szokások miatt is folyamatosan újítanom, „fejlődnöm”szükséges. Ha ez elmarad, én is elmaradok…

- Milyen gyakran szerepelsz?
- Mivel nem főállásban, folyamatosan csinálom, így a magamnak igényei szerint vállalom a rendezvényeket. Nemcsak lakodalomba, hanem születésnapi rendezvényekre, házassági évfordulókra is hívnak, ahol egy kis plusz jókedvre van szükség. Jelenleg már 2019-re is van vállalásom, nem aggódok tehát, hogy rosszul csinálom! (Nevet.)
Természetesen, szeretek a lakodalmakban a „másik részről” is megjelenni, vagyis vendégként, amikor is akkor táncolok, amikor akarok, és a munka mellé kötelező ásványvíz helyett ilyenkor egy- egy sör is belefér! 

- Miért szereted csinálni?
- Legjobban a sikert szeretem, amikor egy-egy jól megszervezett nap után látom az arcokon az  elégedettséget. Ahogy már mondtam, persze, ez nem csak én érdemem!

- Voltak-e már, az általad levezényelt, közel félszáz eseményen meglepő, szokatlan élmények?
- Melyik a legemlékezetesebb?! Nagyon nehéz kérdés, mivel mindig történik valami! Volt, mikor a menyasszonyt egy órán át nem lehetett előkeríteni, úgy, hogy senki sem tudott róla semmit ... Aztán a polgári esküvőn az egyik tanút a biztonság kedvéért oldalról "meg kellett támasztani", hogy biztosan alá tudja írni az okiratot. Ja, és igen, az sem felejthető egykönnyen, mikor a vendégváráskor jutott eszébe a vőlegénynek, hogy két, számára nagyon fontos családot elfelejtettek meghívni! Szóval ezek, és ehhez hasonló mozzanatok nagyon izgalmassá és érdekessé tesznek egy-egy alkalmat!

Melyek a számodra fontosabb, kedvesebb fordulópontok az ünnep során? 
- A lagzi legelejét nem élvezem annyira: nagy a "fennforgás", a kapkodás, meleg van – egyszóval, őrültekháza! Természetesen, miután lemennek a „kötelező körök” (mint pl. az egyházi és polgári ceremónia, fotózás stb.), kezdődik az igazi mulatság. A vacsora előtti köszöntőtől kezdve társaságfüggő a buli alakulása: ki, hogy, mennyire, milyen módon akar szórakozni! Rendszerint a fiatalabb, "mulatós társaság" – mivel ők fesztelenebbek, közvetlenebbek – már vacsora közben nagyon jó kedvet csinál a vendégeknek. Az a kedvenc részem, mikor az étkezés után tényleg beindul az "őrület"... (Mosolyog.)


- Gondolkodtál-e már azon, hogy majd a te lakodalmad milyen lesz?! 
- Saját lakodalom… hm, érdekes! (Nevet.) Ha lesz egyáltalán?! Nem tudom! Nehéz lesz jó vőfélyt találni, az biztos (mosolyog)! De nálam biztos, hogy nem dj lesz ceremóniamesterrel. A lényeg, hogy jó buli legyen, ha már ...(Mosolyog.)


Jegyzetek
(1) A vőfély "házasságkötés szokáskörének sokoldalú tisztségviselője, a lakodalom szervezője és gyakorlati munkáinak vezetője. Egyéb elnevezései: vőfény, vőfér, vőfi, dorozsba. A vőfély tisztség betöltése felkészültséget kíván: tapasztalatot a szervezésben és a  vőfélyversek ismeretét, ezért legtöbb paraszti közösségben néhány jó képességű férfi specializálódott e feladatra. Ritkábban a rokonságba tartozó fiatal férfit kérnek fel a vőfély tisztség betöltésére. (...)" A "lakodalom szertartásmesterének"  a középkori mulattatók, a 16.–18. századi énekes szolgák, -diákok az elődei, azoknak újkori népi megfelelője. A vőfélyverseknek rendszerint nem alkotója, csak előadója, a helyzethez illő módosításokat azonban ő végzi el. Tisztségének jelei a ruházatán látszódnak: vőfélybot, kalap, csizmanadrág, mellény.  Forrás: www.mek.oszk.hu.

(2) A lakodalom napján a vőfély, mint egy igazi, falusi házigazda fogadja az érkező vendégeket. Kikéri a lányt a vőlegénynek, elbúcsúztatja őket. Az esküvő napján minden terhet levesz a pár és a szűk család válláról. Az este folyamán pohárköszöntőt mond, kedves kis versekkel tálalja a vacsorát, és játékokkal szórakoztatja a párt és a vendégeket. Ő vezényli le a menyasszonytáncot, vagy a menyecsketáncot, esetleg az ajándékátadást is, stb..

(3) Ma már egyre több a modern vőfély, aki a násznép tájékoztatását, mozgatását, animálását és szórakoztatását helyezi előtérbe a sok vers és népszokás helyett.
Sokan vőfély helyett ceremóniamestert fogadnak, akinek öltözete a modern esküvőkhöz igazodik, szép, elegáns öltönyben, igény szerint szmokingban jelenik meg a rendezvényen. A "cero" a háttérből, észrevétlenül szervezi a történéseket, és amikor kell, megjelenik és közvetlen, szórakoztató stílusával fokozza a hangulatot. Ő is mondhat köszöntőket, étkezés közben a főbb fogásokhoz pár gondolatot, levezényelheti a menyasszonytáncot. A moderátor az a személy, aki útmutatást nyújt, valamint irányítja egy közösség beszélgetését. Az esküvő történetére vetítve az est műsorvezetője. A terem elfoglalása után köszönti az ifjú párt és a vendégeket. Általában visszafogott, a vendégek figyelmét a megfelelő pillanatban felhívja a történésekre, eseményekre. Nem alkalmaz játékokat, rigmusokat. Az ő öltözete is a modern esküvőkhöz igazodik, szép, elegáns öltönyben jelenik meg.

(4) A "vőfélyrigmus a népi vers alkalmi válfaja, a lakodalom szertartásmestere által elszavalt, az ünnepségsorozat fontosabb mozzanataihoz kapcsolódó kötött formájú alkalmi szöveg. A vőfélyversek szerzői korábban az iskolamesterek, diákok, utóbb falusi néptanítók, kántorok és népi verselők, vőfélykedő parasztok voltak. Szövegeik egy része nyomtatásban is megjelent; a nyomtatott vagy kéziratos másolatban terjedő vőfélykönyvek a lakodalom menetének megfelelő sorrendben közlik a vőfélyverseket s a vőfélyek egyéb kötelességeit. Írásbeliség híján mindezek szóhagyományban éltek és maradtak fenn; az ilyenek formailag a legcsiszoltabbak, tartalmilag a legnépiesebbek; különösen régi hagyományú vidékeken találkozunk velük. A vőfélyversek évszázados hagyományokat tartanak fenn."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése