2017. június 18., vasárnap

A legjobb dráma és tánc év végi projektek a 9. évfolyamon (dramatizálás - előadás)

A legjobb projektmunka az évfolyamon, 2017-ben (a filmek a címre kattintva indulnak):

Outlast - a A kiveszett, (9. A)


Műfaj: horror
Dramaturg és rendező: Andriska Gergő
Digitális utómunka, vágás: Fekete Tamás
S
zereplők: Kovács Tamás, Jasicza Márk
Részletek a projektnaplójukból: 
  "Választásunk a Red Barrels fejlesztette Outlast first-person túlélőhorror videojáték feldolgozására esett. Történetünket ennek szituációiból, ill. karaktereiből írtuk (megváltoztatva az egyes alakokat, helyszínt és az eseményeket is). ... A videojátékból az FPS (belső) nézetet, illetve a zenei anyagot is átvettük. 
  Történetünk szerint az oroszországi kisváros, Arbatskojev Prospekt évekig működő elmegyógyintézete egy rejtélyes földrengésben elpusztul. A katasztrófa után 10 évvel, egy oknyomozó újságíró, Nicholas Driver odautazik, hogy felkutassa az intézet romjait, s felderítse titkait. A helyszín azonban időközben az elvadult környezet martaléka lett, s miután belép oda, a poklok poklát kell átélnie ... 
   A forgatáshoz Fekete Tamás hozta (édesanyja) kameráját, illetve telefonját, s vittünk magunkkal a filmes kellékeket is (papírok, maszk, esőkabát, lámpa, rádió, arcfesték). A felvételek, elővigyázatossági és biztonsági okokból, az Érsekkertben készültek az orosz lakótelep helyett. A jeleneteket délután forgattuk. A több órás forgatás során rengeteg jelenetet kellett újravennünk, illetve nagy nehézségeket okozott a egyszemélyes nézet leforgatása is. Többször cserélgettük a főszereplőt, illetve mindig volt mögöttünk egy segítő-kamerás, aki nekünk támaszkodva igyekezett pontosítani az egyszemélyes nézetet.
  (...) Fekete Tamással nekiálltunk zenét keresni, aki utána megvágta a filmet is - ami csak programjának többszöri összeomlása után sikerült. Nagy segítség volt számunkra Jasicza Márk, aki vigyázott a felszerelésekre, illetve Kovács Tamással együtt a főszerepet is ő játszotta. Jómagam  a rendezői szerepet  vállalva igazítgattam a szereplőket. ... A csapat kiválóan dolgozott együtt. " (A naplót készítette: Andriska Gergő.)


További jó megoldások

Műfaj: vígjáték (paródia)
Dramaturg és rendező: Busa Barbara, Cselik Lea
Digitális utómunka, vágás: Pechtinger Ádám
Szereplők: Nagy Rebeka AnnaKurucz Zsombor, Kürtök DánielAranyos Áron, és Balázs Máté
Részletek a projektnaplójukból: 
   "Először nem volt semmi ötletünk, aztán, annak köszönhetően, hogy mindegyikünk sok tévét néz, arra gondoltunk. hogy megjelenítünk egy családi életképet, mely egy nagy titkon alapul ...
   Jolán és Juan-Miguel Alejandro házassága már évek óta romlott, ám a férj még mindig teljes szívből szereti feleségét, de a nő csak a pénzéért van a férfival, s  több éven át tartó titkos viszonyt folytat Fortunátóval, akitől gyereke is (Rafael) született. A férj mit sem tudva erről sajátjaként neveli a fiút. A titokra azonban Rafael rájön ...
A szereplők neveit Zsombor találta ki. ugyanis ő a brazil szappanoperákban jártas.
   (...) A felvételek közül néhány gyorsan ment, néhány azonban Rebeka jókedve miatt kissé nehézkesebb volt. A vágást egy délután csinálta meg Ádám, de mivel nem tudta a jelenetek helyes sorrendjét, ezért Barbi és Lea segített neki.
   (...) Összességében jól tudtunk együtt dolgozni, s élveztük mid a témát, mind egymás társaságát." (A naplót készítette: Nagy Rebeka Anna.)

Műfaj: krimi
Dramaturg és rendező: Szabó Tirza Rebeka
Operatőr, vágó: Katona Petra
Szereplők: Vörös Adél, Kovács Kata, Csányi Kitti, Csókás Eszter, Miks Dorka, Maros Bence Márk
Részletek a projektnaplójukból: 
   "Amint megkaptuk a feladatot, azonnal  létrejött a csoport: mivel mindenki úgy látta jónak, hogy az első félévi drámaprojekt jó volt, most is együtt kívántunk dolgozni. Ami úgy is történt - kisebb változással, ugyanis Katona Petra csatlakozott hozzánk.
   Ezután jött a nehezebb feladat: nem volt semmi ötletünk, amit előadhatnánk. A tagok elmondták, hogy valami „horrorisztikus” témában dolgoznának szívesen, de konkrétumunk nem volt. Nekem is sok minden eszembe jutott, ám egyiket tervemet sem lehetett  megvalósítani. Aztán, szinte az utolsó pillanatokban, Csányi Kitti előrukkolt valamivel! A Youtube-on, a creepy-pastán szokott hallgatni ilyen stílusú történeteket, amelyeket pár személy mesél el. Ennek én megörültem, hisz (a hanganyag alapján) a történetet könnyen megvalósíthatónak és könnyen formálhatónak találtam, s elkezdtünk ezután Kittivel, közös erővel dolgozni. 
   A szereposztás nem volt nehéz, ugyanis csupán 2 főszereplő kellett. Mivel a többiek mind statiszták kívántak lenni, beszerveztünk néhány jelenetet/ szereplőt még az alaptörténetbe. Korábbi tapasztalataim alapján Katát javasoltam az egyik főszerepbe, a másikat viszont kizárásos alapon Bence kapta meg, mivel ő volt az egyetlen fiú a csapatunkban ...
   (...) A digitális utómunkánál, sajnálatos módon, a felvételeink egy része elveszett. A csapatban egyesek nem akarták azokat újraforgatni, amit néhányan csalódottan vettünk tudomásul, hiszen így csökkent a munkánk értéke ... Az elveszett jelenetek tartalmát feliratokban foglaltam össze." (A naplót készítette: Szabó Tirza Rebeka.)

A stáb: Molnár Anna, Kiss Csenge, Ujvárosi Zsófia, Faragó Gréta, Kiss Renáta és Kuti Enikő
Részletek a projektnaplójukból:  
   "Megalakulásunkkor még nem tudtuk mit szeretnénk vászonra vinni  ... Sokat gondolkoztunk, melyik ismert horror történetet válasszuk, míg az egyik dráma órán kitaláltunk egy saját történetet.
   A forgatás helyszínén is rengeteget gondolkoztunk, hiszen valami hozzáillő helyszínt szerettünk volna a történethez. Megfordult a fejünkben egy erdő a Duna partján, illetve az Érsek-kert is eszünkbe jutott. Az egyszerűség kedvéért főszereplőnk udvarát választottuk. 
   A forgatás első napja elég érdekes volt, hiszen már a kameraállvány felállítása is gondot okozott. Amikor végre megtaláltuk a kamera helyét és minden tökéletesnek tűnt rájöttünk, hogy mégsem olyan egyszerű a színészet, mint gondoltuk. Sok jelenetet többször kellett felvennünk, mert úgy éreztük nem passzolnak a történethez vagy éppen nem érthető. 
   Visszanézve az aznapi videókat rájöttünk, hogy egyrészt rövid lesz a filmünk, másrészt egyes részletek érthetetlenek. Így másnap töröltünk mindent, és újra kezdtük az egész forgatást. Ez alkalommal változtattunk a helyszíneken és a szövegeken, hogy még jobban érzékeltessük a tábori hangulatot. A színészi játék talán egy kicsit jobban ment másodszorra, bár még így is beálltunk egymás elé és beleszóltunk egymás szavába. Mivel hatan vagyunk a csoportban, ezért nem mindenki ért rá ugyanakkor. Az anyuka hiánya miatt az első jelenetet pl. nem tudtuk felvenni, így a sorban következő jeleneteket vettük fel ... 
    Mivel a történet egy táborban játszódik sokat kellett a fűben ülni, illetve feküdni. Mikor Zsófit megtámadta egy pók, eléggé kitört a káosz. Még jó,  hogy Annánál volt a basebbal ütő, így le tudta ütni. (...) 
   A filmet vissza nézve jöttünk rá, hogy több lett a baki, mint a használható videó." (A naplót készítette: Molnár Anna, Kiss Csenge)


Minden alkotónak gratulálok a teljesítményéhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése