2016. szeptember 27., kedd

Kutatók Éjszakája a Kalocsai Szent István Gimnáziumban, 2016


"Mi azt kutatjuk, hogyan lehet megszerettetni a diákokkal a természettudományokat" - mondta Szeleczki Attiláné tanárnő, a gimnáziumunkban első ízben megszervezett Kutatók Éjszakája megnyitójában. A európai tudományos - ismeretterjesztő fesztiválhoz kapcsolódó eseményünket, melyről Decsák Vivi írása és Timár Bence fotói tudósítanak, az Öveges Diáklaborban rendeztük meg. A szépszámú érdeklődő matematikából, biológiából, fizikából és kémiából láthatott szemléletes előadásokat, izgalmas kísérleteket. A XIG-ma filmes stábja (Kun Anasztázia, Szarvas Kristóf, Decsák Vivien, Timár Bence és Bajusz Patrik) a program előtt és az eseményen is forgatott. Filmjeiket lásd a poszt végén! Felnőttek és gyerekek, általános és középiskolás tanulók - igen sokan fogadták el a meghívásunkat szeptember utolsó péntekére, a Kutatók éjszakájára. Zsúfolásig megtelt a labor, amiből mindannyian már sejtettük, hogy nem ez lesz az utolsó ilyen rendezvény, 21. századi előadótermünkben. A meghirdetett kísérleteknek már a címe is vendégcsalogatónak bizonyult, azonban a szünetben a diákok által készített zsíros kenyér és tea is szaporán fogyott a "tudományra éhezők és szomjazók" körében. A szerencsések a titkosírásos sorsjegyek segítségével némi édességet is nyerhettek, a felnőtteket pedig a borautomata "végterméke" kápráztatta el.
Ráhangolódás a folyosón:
szárazjég (és ételfestékek)


Magát az eseményt az Európai Bizottság kezdeményezte 2005-ben, azzal a céllal, hogy minél több emberrel ismertesse meg közelebbről a természettudományokat, valamint, hogy népszerűsítse a kutatói hivatást. 
Az alkalomra négy tudományterületen - kísérletekkel és bemutatókkal -, gimnáziumunk  hét szaktanára és segítőjük, Hartai Henrikné (laboráns) készült. 

Egy kuriózum: Gábor Magdolna a legidősebb, 
Perity Dóra a legfiatalabb tanárnő a gimnáziumban
.

Matematikával indult az este: Színes kréta helyett Geogebra címmel Gábor Magdolna és Perity Dóra szaktanárok mutatták be azt a számítógépes programot, mely, pár pillanat alatt, képes megrajzolni a legbonyolultabb geometriai ábrákat is. A tanárnők megismertettek velünk néhány érdekességet a kör és a háromszög kapcsolatáról, megmutatták például a Feuerbach-kört is. Előadásuk zárásaként pedig egy "szemet" rajzoltak az alkalmazással, mely átvezetés volt a következő, biológia előadás témájához."Látja? Nem látja? Na, látja!" - optikai csalódások címmel Gyimesi Erzsébet tanárnő előadása következett biológiából. Interaktív bemutatója optikai illúziókkal foglalkozott: pöttyök, alakzatok, és gyufaszálak segítségével mutatta be, hogy milyen könnyen be tud csapni minket az agyunk. A másik előadó,  Szeleczki Attiláné tanárnő volt, aki a genetikát választotta témájául (Domináns-recesszív öröklésmenet). Elmondta, hogy alapvető külső tulajdonságaink közül, mint a szem- vagy a hajszín, melyik domináns, melyik recesszív. Azt is megtudhattuk, hogy az olyan dolgokban is a genetika játszik szerepet, mint hogy melyik hüvelykujjunk van felül, mikor karkeresztezünk.
A fizika izgalmas világát Kenyeresné Horváth Andrea tanárnő és Horváth László tanár úr idézték meg kísérleteikkel. Főleg a hangokkal kapcsolatban láthattunk, hallhattunk kísérleteket: a "Schladnik-féle porábrákban" - az állóhullámok szemléltetésére - búzadarát szórt a tanár úr vaslemezre, majd a hegedűvonóval, a lemez különböző részeit megszólaltatva, szabályos alakzatokat hozott létre. Szintén az állóhullámok elképzeltetését szolgálta a gégecső pörgetéssel való megszólaltatása is. Láthattuk még tőlük: a neodímium és gyufa, "rajzolj hangot a falra", "működj kelta kő!" Az egész este legnagyobb szenzációját, a világító uborkát is ők prezentálták.
"Schladnik-féle porábrákban"
Borautomata


Az estét Hajduné Dienes Szilvia kémia szakos tanárnő zárta, aki minden érzékszervünket "célba  vette" kísérleteivel (többek közt: lángfestéssel, a Landolt-féle reakcióval, a kék lombikkal, jéghideg reakcióval, a jéggel való tűzgyújtással, az éghetetlen pénzzel, a süvítő palackkal és a ammónium-bikromát tűzhányóval).


Elhangzott a népes közönség előtt az ígéret:
 jövőre is találkozunk!
A vendéglátásban segédkező diákok: Nagy Sára, Szarvas Kristóf, Decsák Vivien, Deák Szabolcs, Kun Anasztázia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése