2015. december 16., szerda

Tudományos előadások a testbeszéd témaköréből

Amy Cuddy amerikai szociálpszichológus kutatásainak kiemelt témája a nonverbális viselkedés hatásai szociális ingerekre, ill. azok élettani összefüggései (hormonszintek).
Your Body Language Shapes Who You Are c. előadásának gondolatmenete azokból, az órákon is tárgyalt felismerésekből indul ki, hogy nonverbális viselkedésünk vezérli azt, ahogy mások gondolkodnak rólunk (pl. előléptetnek-e a munkahelyen, akarnak-e velünk randizni stb.), s irányítja azt is, ahogy magunkkal kapcsolatban érzünk. A hatalom/ domináns viselkedés elemzésével szemléletesen bizonyítja azt, hogy nemcsak az elme befolyásolja a testet, de a test is az elmét (gondolatainkat, érzéseinket). Állításait élettani kísérletekkel bizonyítja. Végezetül, személyes példáján keresztül mutatja be, hogyan változtathatunk magunk nem kívánt tulajdonságain.


Pamela Meyer amerikai író a hazugságokkal, a csalással foglalkozik. (Könyve a témában magyarul: Verj át, ha tudsz!
How to spot a liar c. előadásából megtudhatjuk, hogy bármely tetszőleges napon 10 és 200 közötti alkalommal hazudnak nekünk, és a nyomok, amik alapján azokat a hazugságokat felismerhetjük, alig láthatóak és nem maguktól értetődőek. Pamela Meyer bemutatja azokat a nyelvi és nonverbális viselkedési módokat és "az árulkodó jeleket", melyeket azok használnak, akik megtanulták felfedni a félrevezetést. Hazugságellenes gondolatmenetében nagyon nagy szerepet szán az önismeretnek, az önmagunkkal szembeni őszinteségnek.


A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket egy non-profit alapítvány rendez. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése